A mozgássérültek jogai alapjában sérültek- riport Sánta Erikával

Egészségesként el sem tudjuk képzelni, hogy ne szállhassunk villamosra, buszra és egy vacak lift miatt még vonatra se....

Sánta Erika és sorstársai pedig naponta átélik ezt. A néhány éve mopeddel, ezzel a mozgáskorlátozottaknak készült elektromos kis járművel közlekedő asszony a környékbeli településeken élő mozgássérülteket igyekszik összefogni.  A 90- es években még 75 körüli volt a létszám, de az elhalálozások miatt a létszám ma a harmadára csökkent. Erika nem hátrál: minden lehetséges fronton igyekszik a diszkriminációt támadni, vegyes sikerrel. A Székesfehérvár- Budapest vasútvonal állomásainak többször meghibásodó liftjei még az ő kiemelkedő akaraterejét és optimizmusát is kikezdik. Nemrég egy hónapig volt rossz az egyik állomás felvonója. Ő rákérdezett, azt mondták neki, tudnak róla, de ez van.

Ha nem tud megkérni két markos embert az aluljáróban, hogy vigyék le a mopedet míg ő a mankójával nagy nehezen lebotorkál a lépcsőn, Erika nem jut tovább. Arról nem is beszélve, hogy ismerőse legutóbb egy órát várt egy elakadt liftben kerekesszékkel, mire az állomáson előkerítették a megfelelő szakembert. A közlekedésben akadályozottak számára nagyon jó lenne, ha nem szembesülnének ezekkel az esetekkel, ők ugyanis az egészségeseknél még nehezebben tudják megoldani a helyzetet. Olyan is volt, mikor eleget téve a közlekedési vállalat szabályzatának, 48 órával előbb bejelentette, hogy segítséget kér vonat útjához, a megbeszélt időpontban mégsem volt ott senki.

Az utóbbi eset az emberiesség, a segítőkészség körébe tartozna, azon az egyén szintjén nehezen segíthetne egy újságcikk, a liftekről viszont megkérdeztük a MÁV illetékesét, már csak azért is, mert május 30 – ától több napig rossz volt az új fehérvári állomás liftje is:  „ A felvonók több esetben szándékos rongálás vagy nem rendeltetésszerű használat miatt romlanak el.”- idézünk a válaszból. Továbbá: „ A felújítás alatt álló székesfehérvári állomáson a felvonókat műszaki okok miatt nem lehetett üzembe helyezni a tervezett időben, de most már érvényes engedéllyel működnek.”

Forrás:http://feol.hu/hirek/a-mozgasserultek-jogai-alapjaban-serulnek-1771823

Közzétéve: 2016-06-11 19:30:08